Kushtet e agjërimit

  Share
  avatar
  A.[s].W.-TeaM | tR1pLeeX;
  Administrator
  Administrator

  Postimet : 617
  Pikët : 1454
  Thanks : 1
  Join date : 14/05/2009

  (N) Kushtet e agjërimit

  Mesazh nga A.[s].W.-TeaM | tR1pLeeX; prej Sun May 17, 2009 11:49 am  KUSHTET E AGJËRIMIT  -Kushti i pare:
  Nijeti (vendoshmerija)
  Nijeti është kusht për çdo ibadet dhe është një vepër prej veprave të zemrës.
  Alluhu [subhanehu ve teala] thotë: "Duke qënë se ata nuk ishin të
  udhëruar me tjetër, pos të adhuronin Allahun me një adhurim të sinqertë
  ndaj tij".
  I derguari a.s. thotë në një hadith që trasmeton Buhariu dhe Muslimi
  nga hadithi i Omerit: "Vërtet, veprat shpërblehën sipas qëllimit dhe se
  çdo njeri do të shpërblehet për qëllimin e tij"
  Mendimi i shumicës së dijetarëve të Fikhut është se para se fleshë
  është farz të kesh nijjet për me agjëruar ditën e nesërme të Ramazanit,
  argument i së cilës është transmetimi i autorëve të sunenëve me
  zinxhirë të vërtetë nga Hafsa [radijallahu anha] se i Dërguari
  [salallahu alejhi ve selem] ka thënë: " Kush nuk e bën nijetin qysh ai
  duke qënë natën, nuk ka agjërim". Por, kjo është për agjerimin farz.
  Ndërsa për agjërimin nafile nuk obligohet që të bëhet nijeti qysh
  natën, por lejohet që të bëhet nijeti ditën ose natën, nëse ai nuk ka
  ngënë apo ka pirë.
  Argument i kësaj është hadithi që transmeton Muslimi dhe të tjerët nga
  hadithi i Aishes [radijallahu anha] ka thënë: "Hyri një ditë i Dërguari
  [sallallahu alejhi ve selem] tek unë dhe tha: A ka diçka për të ngrënë?
  Thanë: Jo! Tha: Atëherë unë po agjëroj. Mandej na erdhi një ditë tjetër
  dhe i thame o i Dërguari i Allahut, na erdhi një dhuratë me ushqim.
  Tha: Ma sillni që ta shof se jam duke agjëruar, por do të ha."
  Këtu ka një pyetje: A mjafton që të bëhet një nijet për gjithë muajin e
  Ramazanit apo jo? Pergjigja: Dijetarët janë nda në dy mendime:

  1. Mendimi i parë ku konstatojnë dijetarët e medh-hebit Maliki se një nijet mjafton për të gjithë muajin e Ramazanit.

  2. Dhe mendimi i dytë dhe më i sakti -Allahu e di më së miri. Ky
  mendimi i shumicës së dijetarëve ku thënë se pa tjetër duhet të bëhet
  nijeti për çdo ditë. Prej rahmetit të Allahut është se nuk na ka
  kushtëzuar që të bëjmë nijetin me zë apo me gojë. Por, mjafton që ai
  t'a bëjë nijetin vetëm me zemër. Syfyri konsiderohet si nijjet i
  agjërimit -elhamdulilah- që na ka lehtësuar këtë.
  Kushti i dytë:

  Ndërprerja i të gjitha llojëve të ushqimit dhe pijeve prej para sabahut
  deri në perëndim të diellit. Për këtë thotë Allahu [xhel-le shanuhu]:
  "Hani dhe pini derisa qartë të dallohët peri i bardhë nga peri i zi në
  agim, e pastaj agjërimin e plotësoni deri në mbrëmje".
  Peni i bardhë është për qëllim dita kur zbardhohet. Kurse për perin e
  zi nata kur të errët. Për këtë na transmeton Buhariu dhe Muslimi nga
  Adë ibni Hatimi [radij allahu anhu] ka thënë: Kur zbriti ky ajet: "Hani
  dhe pini derisa…", e mora një pe të zi dhe një pe të bardhë dhe i vura
  ato nën jastukun tim, dhe i shiqova ato natën por nuk kisha mundesi t'i
  dalloj. Kur u çova shkova të i Dërguari [salallahu alejhi ve sel-lem]
  dhe i tregova (për ngjarjen). Pejgamberi [salallahu alejhi ve sel-lem].
  Tha: Jo ashtu, i yti qenka i gjërë, por (qëllimin e ka ajeti) kur të
  jetë nata e errët dhe dita e zbardhur"
  Dhe kushtet që vijojnë:
  Të jetë musliman, i moshuar, i mençur, dhe të ketë fuqi apo mundësi për të agjëruar
  vbrep_register("34730")


  avatar
  A.[s].W.-TeaM | tR1pLeeX;
  Administrator
  Administrator

  Postimet : 617
  Pikët : 1454
  Thanks : 1
  Join date : 14/05/2009

  (N) Re: Kushtet e agjërimit

  Mesazh nga A.[s].W.-TeaM | tR1pLeeX; prej Sun May 17, 2009 11:49 am

  Very Happy:P:)

   Ora është Wed Dec 12, 2018 10:00 pm